top of page

Het Maandverbond (niet alleen voor vrouwen)

De hele maand augustus organiseert de VPRO “Het Maandverbond”. Hierin praten verschillende deskundigen over menstruatie en kan je meedoen in een hormoon safari.


In deze blog zal ik uitleggen waarom ik het belangrijk vind om over de cyclus te praten. Hoewel menstruatie vaak exclusief in verband wordt gebracht met vrouwen, is de cyclus niet alleen een “vrouwending”. Los van het feit dat er vrouwen zijn die niet menstrueren en dat er menstruators* zijn die zich niet als vrouw identificeren, denk ik dat iedereen baat heeft bij het begrijpen van de menstruatiecyclus. Iedereen kent wel iemand die menstrueert en met een beetje kennis over het werken van hun lijf is er meer begrip voor elkaar. Mensen die niet menstrueren hebben daarom ook een plek in het maandverbond. Als je zelf niet bloedt, is dat geen excuus om er vies op neer te kijken of ongesteldheid te gebruiken als een belediging. Het is juist een kans om erover te leren en meer kennis te verspreiden. Wees respectvol en toon begrip naar andermans ervaring.

De menstruatiecyclus bestaat uit 4 verschillende fasen: de menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. Het lichaam en de gevoelens van een menstruator kunnen best veel veranderen tussen die verschillende momenten. Ik ben vaak opgeblazen, moe en prikkelbaar in de week voordat ik moet bloeden en ben hierdoor ook minder sociaal actief. Tijdens mijn ovulatie heb ik juist veel energie en voel ik ook meer de behoefte om nieuwe mensen te leren kennen.

Ik zie de cyclus als een mooie werking van het lichaam en ik hoop dat iedereen zich dat gaat realiseren. Je zou het kunnen vergelijken met de stroming in de zee. Als je er keihard tegen in probeert te zwemmen is het vermoeiend en zou je willen dat het er niet is. Laat je je echter gewoon meevoeren met de stroming, dan is er minder weerstand en kun je genieten van het water. Mocht je nu je wenkbrauwen optrekken omdat je jezelf niet ziet genieten van buikkrampen, kan ik je vertellen dat menstruatieklachten veelvoorkomend zijn, maar niet onvermijdelijk in een gezonde cyclus. Hevige pijn, overmatig bloeden en bijvoorbeeld acné rond de menstruatie, kunnen een teken zijn van hormoon disbalans.

Het veranderen van onze blik op menstruatie is nodig. Op de bloederige eerste dagen van de cyclus heerst namelijk nog weleens taboe. Tampons worden soms zorgvuldig weggestopt tot het moment dat het afgesloten wc-hokje privacy biedt, menstruatie armoede** is een groeiend probleem, gebrek aan kennis leidt tot onbegrip en ook de manier waarop er wél over menstruatie gepraat mag worden kan negatief zijn. Zo suggereert het woord “ongesteld” al dat er iets mis is terwijl menstruatie een heel normaal en gezond aspect is van het lichaam. Door deze taboes wordt menstruatie minder bespreekbaar en negeren veel menstruators hun cyclus***.

Kortom, leren over de menstruatiecyclus kan nuttig zijn. Voor de helft van de mensen op aarde is het een belangrijk gedeelte van het gezond functioneren van hun lichaam. Dit verdient aandacht en als je het mij vraagt, heel veel liefde naar al die lijven.

In deel 2 van deze blog zal ik tips geven over het ondersteunen van je eigen cyclus en het ondersteunen van je cyclische medemens. Meld je vooral aan voor de hormoonsafari van de VPRO als je over je eigen lijf wilt leren. * Menstruators is een inclusieve term die ik gebruik om te praten over iedereen die een menstruatie-cyclus heeft. ** Bron: Nos Artikel - Menstruatie-armoede: geen geld voor maandverband, dan maar wc-papier *** Bron: Vice artikel - Waarom bloeden uit je vagina lange tijd taboe was en soms nog steeds

image1.jpeg

Hi, thanks for stopping by!

bottom of page