top of page

Het Maandverbond (niet alleen voor vrouwen)

De hele maand augustus organiseert de VPRO “Het Maandverbond”. Hierin praten verschillende deskundigen over menstruatie en kan je meedoen in een hormoon safari.

In deze blog zal ik uitleggen waarom ik het belangrijk vind om over de cyclus te praten. Hoewel menstruatie vaak exclusief in verband wordt gebracht met vrouwen, is de cyclus niet alleen een “vrouwending”. Los van het feit dat er vrouwen zijn die niet menstrueren en dat er menstruators* zijn die zich niet als vrouw identificeren, denk ik dat iedereen baat heeft bij het begrijpen van de menstruatiecyclus. Iedereen kent wel iemand die menstrueert en met een beetje kennis over het werken van hun lijf is er meer begrip voor elkaar. Mensen die niet menstrueren hebben daarom ook een plek in het maandverbond. Als je zelf niet bloedt, is dat geen excuus om er vies op neer te kijken of ongesteldheid te gebruiken als een belediging. Het is juist een kans om erover te leren en meer kennis te verspreiden. Wees respectvol en toon begrip naar andermans ervaring.

De menstruatiecyclus bestaat uit 4 verschillende fasen: de menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. Het lichaam en de gevoelens van een menstruator kunnen best veel veranderen tussen die verschillende momenten. Ik ben vaak opgeblazen, moe en prikkelbaar in de week voordat ik moet bloeden en ben hierdoor ook minder sociaal actief. Tijdens mijn ovulatie heb ik juist veel energie en voel ik ook meer de behoefte om nieuwe mensen te leren kennen.

Ik zie de cyclus als een mooie werking van het lichaam en ik hoop dat iedereen zich dat gaat realiseren. Je zou het kunnen vergelijken met de stroming in de zee. Als je er keihard tegen in probeert te zwemmen is het vermoeiend en zou je willen dat het er niet is. Laat je je echter gewoon meevoeren met de stroming, dan is er minder weerstand en kun je genieten van het water. Mocht je nu je wenkbrauwen optrekken omdat je jezelf niet ziet genieten van buikkrampen, kan ik je vertellen dat menstruatieklachten veelvoorkomend zijn, maar niet onvermijdelijk in een gezonde cyclus. Hevige pijn, overmatig bloeden en bijvoorbeeld acné rond de menstruatie, kunnen een teken zijn van hormoon disbalans.

Het veranderen van onze blik op menstruatie is nodig. Op de bloederige eerste dagen van de cyclus heerst namelijk nog weleens taboe. Tampons worden soms zorgvuldig weggestopt tot het moment dat het afgesloten wc-hokje privacy biedt, menstruatie armoede** is een groeiend probleem, gebrek aan kennis leidt tot onbegrip en ook de manier waarop er wél over menstruatie gepraat mag worden kan negatief zijn. Zo suggereert het woord “ongesteld” al dat er iets mis is terwijl menstruatie een heel normaal en gezond aspect is van het lichaam. Door deze taboes wordt menstruatie minder bespreekbaar en negeren veel menstruators hun cyclus***.

Kortom, leren over de menstruatiecyclus kan nuttig zijn. Voor de helft van de mensen op aarde is het een belangrijk gedeelte van het gezond functioneren van hun lichaam. Dit verdient aandacht en als je het mij vraagt, heel veel liefde naar al die lijven.

In deel 2 van deze blog zal ik tips geven over het ondersteunen van je eigen cyclus en het ondersteunen van je cyclische medemens.


DEEL2


Als je zelf geen menstruatiecyclus hebt, raad ik je aan deze blog tóch te lezen. Het leert je anderen beter te begrijpen, maar een cyclisch ritme kan voor iedereen fijn zijn. In deel 1 van deze blog vertelde ik over het maandverbond (die ondertussen de prijs gewonnen heeft voor het beste online mediaproject). Ik ben toen ingegaan op hoe menstruatie helaas nog steeds taboe is. In deze blog kun je lezen hoe je jezelf of iemand anders kunt steunen tijdens de menstruatiecyclus kunt steunen.

Een natuurlijk fenomeen De cyclus is een normaal onderdeel van veel lijven. Niet alleen vrouwen menstrueren, ook veel trans personen hebben een cyclus. Daarbij is kennis over de cyclus belangrijk voor iedereen omdat je er altijd wel, direct of indirect, mee te maken hebt. Menstruators* die geen hormonale anticonceptie gebruiken, gaan door vier verschillende seizoenen die invloed kunnen hebben op diens energie-levels, sociale skills en lijf. Als je zelf menstrueert kan het fijn zijn om rond je menstruatie wat meer tijd voor jezelf te nemen. Waarschijnlijk ben je prikkelbaar en sneller moe, dus extra rust is niet overbodig. Zelf merk ik dat ik twijfelachtig ben in die periode. Dan voel ik mij onzeker en heb ik het idee dat er vanalles mis gaat. Door te communiceren naar je familie, vrienden of huisgenoten dat je dit soort gevoelens hebt, is het makkelijker om ruzie of discussie te voorkomen.

Neem klachten serieus De menstruatie kan zorgen voor klachten zoals buikpijn, rugpijn of somberheid. Hoewel veel mensen last hebben van hun ongesteldheid, is het niet normaal dat je er echt ziek van wordt. Hevige menstruatieklachten kunnen een symptoom zijn van aandoeningen als PCOS, PMDD of endometriose. Vaak wordt de pil voorgeschreven als oplossing voor klachten als acné of een overmatige hoeveelheid bloed. De pil maakt je cyclus voorspelbaar en remt die klachten, maar een echt een oplossing is het niet. Als je last hebt van je cyclus, is het een goed idee om goed te bespreken wat hiervan de oorzaak kan zijn. Mocht je denken over anticonceptie, bekijk dan vooral https://anticonceptiebijbel.nl/ en https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer.

Niet alleen menstruatie Ik raad iedereen aan om diens cyclus serieus te nemen, het is een goede graadmeter voor je gezondheid. Wat veel mensen niet weten, is dat de menstruatie slechts een klein deel is van de cyclus. In de aanloop naar die menstruatie spelen er vele processen af. Een belangrijk onderdeel is de ontwikkeling van het slijm in de vagina en baarmoeder. Na het bloeden is er een korte periode dat de vagina vrij droog is, daarna wordt het slijm langzaam dikker en lijkt het op crème, vervolgens wordt het doorzichtig en uiteindelijk is het een soort eiwit achtig. Voordat ik dit wist, was ik bang dat al die afscheiding vreemd of raar is. Alleen hoort het bij een gezonde cyclus en is de vulva daarbij zelfreinigend.

Meeleven zonder cyclus Als je zelf niet menstrueert zorgt begrip over de cyclus voor betere communicatie en empathie voor je menstruerende medemens. Het geeft hun een veilig gevoel als je er niet vies over doet en luistert naar iemands wensen en grenzen. Iemands seksuele verlangen, maar ook diens anatomie verandert door de cyclus heen. De baarmoedermond zit hoog of lager wat de sensaties tijdens penetratie beïnvloedt.

Kortom, bij menstrueren komt meer kijken dan eens in de zoveel tijd wat bloed en tampons of maandverband. Ik gun iedereen een fijne relatie met diens lichaam. Voor mij heeft begrip van mijn eigen cyclus meer liefde en verwondering gebracht voor mijn lijf. Daarbij heb ik gemerkt dat de mensen zonder cyclus óók baat hebben bij dat begrip. Zo begrijpen we elkaar beter en is er nog meer ruimte voor intimiteit <3. * Menstruators is een inclusieve term die ik gebruik om te praten over iedereen die een menstruatie-cyclus heeft. ** Bron: Nos Artikel - Menstruatie-armoede: geen geld voor maandverband, dan maar wc-papier *** Bron: Vice artikel - Waarom bloeden uit je vagina lange tijd taboe was en soms nog steeds


* Menstruators is een inclusieve term die ik gebruik om te praten over iedereen die een menstruatie-cyclus heeft.

Groen bloeden Menstruatie en klimaatverandering zijn op meerdere manieren verbonden, zelf kan je zo groen mogelijk bloeden. Het gebruik van tampons en maandverband zorgt voor veel afval. Zelf ben ik een tijd geleden de menstruatiecup gaan gebruiken. Als dat spannend klinkt zijn er ook steeds meer herbruikbare maandverband opties. Daarbij is er ook zoiets als: het menstruatie ondergoed. Het kost wat meer in één keer, maar je kan het ook langer gebruiken.


deze blog verscheen op www.sexmatters.nl

image1.jpeg

Hi, thanks for stopping by!

bottom of page