top of page

Seks Geklets

Hoewel mijn vriendinnen en ik altijd al open met elkaar konden communiceren, ontstond ‘het spel’ uit nog meer nieuwsgierigheid naar seks en daar vrij over willen kletsen. We deden papiertjes met vragen (over seks) in een pot en stelden die dan aan elkaar. Toen vond ik het gewoon leuk tijdverdrijf, maar nu realiseer ik me hoe belangrijk dit spel was voor mijn seksuele ontwikkeling.


Ik raad je heel erg aan om met vrienden te praten over seks. Zo leerde ik dat het niet gek was om te masturberen, porno te kijken of te fantaseren. Ik voelde daardoor minder schaamte rond mijn seksualiteit en ik voelde me vrij om nieuwe dingen te proberen.

Wanneer je voor het eerst masturbeert of fantaseert kan dat verwarrend zijn. Misschien ben je bang dat het gek is of heb je zelfs geleerd dat het slecht is. Terwijl het heel fijn en leuk kan zijn. Door er met anderen over te praten, weet je dat je niet alleen bent.

Praten met vrienden kan ook helpen als er onzekerheden zijn die je dwars zitten. Onzekerheden over bijvoorbeeld je lichaam zijn vervelend en kunnen iets zijn waar je mee in je hoofd zit. Met het spel hadden we ook wel eens de opdracht om je vulva te tekenen. Daar deden we dan lacherig over, maar uiteindelijk is het geruststellend om erachter te komen dat alle vulva’s (en penissen) uniek zijn (zie @The.Vulva.Gallery op Instagram ). Wanneer je voor het eerst haar ziet op je vulva of penis , kan dat ook een verrassing zijn, hoewel het normaal is, is het helaas ook nog taboe. Met mijn vriendinnen wisselde we scheertips uit of deelden we dat het eigenlijk ook wel makkelijk is om het haar gewoon te laten staan. Kortom, praat met vrienden over seks, het kan je minder onzeker maken en helpt je seks wordt er leuker van!


Tips voor open gesprekken over seks

  • Het spel: schrijf je vragen op kaartjes en doe ze in een pot, zo kan je anoniem een onderwerp bespreken.

  • Als je het spannend vindt om over jezelf te praten, begin dan eerst een gesprek over een tiktok, filmscène of artikel die te maken heeft met seks(ualiteit). Zo is het wat minder persoonlijk, maar heb je wel een opstapje om eventueel over jezelf te beginnen.

  • Oordeel niet! Niet over jezelf en niet over je gesprekspartner(s). Soms gebeurt dit automatisch en dat is oké, alleen hoef je dat niet uit te spreken. Iedereen mag zijn leven op diens eigen manier invullen.

  • Begin simpelweg met praten. Je zal zien dat veel van je vrienden ook vragen hebben of nieuwsgierig zijn.

  • Houd het gesprek veilig. Je kan lacherig worden als het onderwerp spannend is, echter is het vervelend als je wordt uitgelachen wanneer je iets kwetsbaars deelt. Daarbij kan je elkaar onzeker maken als je heel hard roept dat iemands ervaring ‘raar’ of bijvoorbeeld ‘sletterig’ is.

Met deze vriendinnen praat ik nog steeds veel over seksualiteit. Het is interessant om te horen hoe anderen vingeren zodat je zelf nieuwe technieken kan proberen. Daarbij is het prettig om samen te kunnen nadenken wat je wilt met een partner en stilt het je zenuwen voor een date. We bespreken uitgebreid hoe je goed moet zoenen en telkens als iemand iets nieuws probeert dan komt daar een verslag uit. Ook de minder leuke ervaringen of twijfels over consent, soa’s en een uitblijvende ongesteldheid komen aan bod. Alles mag er zijn, dat is het fijne aan vriendschap.

Wanneer je met respect en nieuwsgierigheid gesprekken over seks aangaat, kan je veel leren. Probeer het eens!

Comments


image1.jpeg

Hi, thanks for stopping by!

bottom of page